Natvilten en droogvilten


Natvilten

Aan wolharen zitten haakjes die in elkaar gaan klitten bij warmte en beweging in een basisch milieu, in dit geval een zeepmilieu. Je kent het wel als je een wollen kledingstuk te heet wast en flink beweegt: dan vervilt het en krimpt het. In een zeepmilieu gaan de haakjes openstaan en grijpen dan gemakkelijker in elkaar. Ook kleur ontsnapt dan gemakkelijker. Vandaar dat je bij het wassen van wollen kleding die sterk gekleurd is, er goed aan doet azijn in het spoelwater toe te voegen: de azijn maakt het milieu zuurder (minder basisch) waardoor de haakjes weer meer sluiten en de kleur in de haren blijft opgesloten.

 

Van losse lontwol kun je van allerlei sier- en gebruiksvoorwerpen maken zoals een shawl, tas, etui, bril- of mobielhouder, of warme wanten of sloffen. Je kunt de wol ook decoratief toepassen bij andere textielbewerkingen zoals bijvoorbeeld in wandkleden. Met wol is heel veel mogelijk. Creapalet heeft een redelijk grote hoeveelheid verschillende gekleurde lontwol beschikbaar.

 

Droogvilten of punchen
Droogvilten of punchen is een hechttechniek. Met behulp van een speciale houder, voorzien van naalden met weerhaken, prik je door het ene materiaal in het andere materiaal. Zo laat je de twee materiaalsoorten aan elkaar klitten = vasthechten. De ondergrond kan een lapje naaldvilt of ander materiaal zijn, dat een wat losse structuur kent, waarop je lontvilt of ander materiaal hecht. Doordat je het ene materiaal door het andere heen trekt krijg je speciale effecten die je bewust kunt toepassen. Op deze wijze kun je hele leuke versieringen maken: corsages, fraaie bloemen of versieringen. Leuk en handig om bijvoorbeeld oude kleding op te pimpen!


Bij Creapalet zijn prikpennen beschikbaar om met de hand te punchen. Er bestaan ook punchmachines, waarmee je sneller kunt werken. Creapalet beschikt over zo’n machine die op verzoek kan worden gedemonstreerd.