Technieken


Rillen
Dit is het indeuken van het materiaal langs een lijn, waarna het gemakkelijker omgevouwen kan worden. Je kunt dit doen met bijvoorbeeld de botte zijde van een schaar langs een lineaal. Het materiaal wordt hierbij in principe niet beschadigd.


Ritsen
Hierbij wordt karton ingesneden (dus wel beschadigd) en het materiaal is op die plek zwakker. Ritsen langs een kromme lijn geeft leuke effecten!

 

Knippen en snijden

Je kunt papier en karton knippen met een schaar of met een (rol)mes snijden. Snijden langs een 'rei' (zwaarder uitgevoerde lineaal) gaat doorgaans het beste om een mooie rechte snede te krijgen.

 

Perforeren en stansen
M.b.v. een stans of holle pijp (of eventueel een leertang of perforator) kun je gaten maken. Je hebt ook stansen waarmee je grappige figuurtjes uit het papier of karton kunt 'slaan'.

 

Hechten
Stukken papier en/of karton kunnen op verschillende manieren aan elkaar gehecht worden: met lijm, draad, nietjes of splitpennen.

 

Borduren en beschilderen

Karton of heel stevig papier kun je machineborduren, al dan niet met kralen of lapjes. Ook textielverharder is bruikbaar voor papier en karton. Verder kun je papier en/of karton goed betekenen of beschilderen. 

 

Golfkarton

Voor golfkarton zijn er aparte bewerkingen:

  • Kameffect: met een smal scherp voorwerp golfjes één kant op strijken
  • Kameffect: met een platte lat de golfjes één kant op strijken.
  • Pellen: het oppervlak deels weghalen m.b.v. een mes, al dan niet in een patroon.
  • Stukken golfkarton verbinden m.b.v. coctailprikkers.
  • Werken met contrast: glad karton versus golfkarton.
  • Een reep oprollen.

Bij Creapalet kun je in het inloopatelier al deze technieken uitproberen om zodoende tot leuke creaties te komen. Heb je interesse? Neem dan contact op met Janine Molier.