Quilten en patchwork


Een quilt is een gewatteerde, doorgestikte deken. Deze bestaat uit drie lagen textiel die op elkaar worden genaaid: het feitelijke doorstikken. De bovenste laag kan één hele lap stof zijn (whole cloth) of bestaan uit patchwork (lapjes aan elkaar). 'Patch' betekent stukje of lapje. Van oudsher zijn de motieven van een quiltdeken eenvoudig.

 

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes – doorgaans van katoen – van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. Dankzij al die lapjes stof kun je een quilt geheel naar eigen wens samenstellen: kleuren, motieven, vormen... je kunt het zo bont (of sober) maken als je zelf wilt! qua kleuren, motie en vorm. Er zijn er ontelbare mogelijkheden om tot een origineel eindproduct te komen.


Er zijn allerlei technieken voor patchwork. Bij de bekendste methode wordt gebruik gemaakt van een mal. Deze is van dun, stevig karton en wordt op de achterkant van een lapje stof gelegd. De stof wordt een centimeter groter dan de mal afgetekend en uitgeknipt. Na een aantal van deze lapjes geknipt te hebben, kunnen ze met de goede kanten naar binnen aan elkaar worden genaaid tot een blok. De blokken kunnen daarna met kleine steekjes aan elkaar worden genaaid, eventueel met tussenbanen (sashings). Als laatste komt er nog een rand (border) omheen. Zo kun je een mooie quiltdeken maken.


Tegenwoordig naaien veel quilters de lapjes op de naaimachine aan elkaar. Een veel gebruikt patroon is het 'blokhut'-motief, waarbij om een middenblok (het 'haardvuur') telkens repen stof worden genaaid tot een blok. Deze blokken worden daarna aan elkaar gezet tot de gewenste grootte. Als het lapjeskleed (de top) klaar is, wordt het voorzien van een achterkant. Daartussen komt een vulling die van wol, katoen of synthetisch materiaal is gemaakt. Het op elkaar naaien van deze drie lagen heet quilten (in het Engels betekent quilten dan ook: watteren). Ook op deze manier kun je hele fraaie, originele patronen maken.


Van patchwork worden (wiege)dekens, spreien, wandkleden, tassen, jassen en andere kledingstukken gemaakt. Wil je graag voorbeelden zien? In het atelier van Creapalet zijn doorgaans quilts aanwezig die je kunt bekijken, en diverse boeken over quilttechnieken. Tegenwoordig zijn er ook vaak tentoonstellingen waarbij quiltgroepen hun werk presenteren, zie bijvoorbeeld het blad Quiltnieuws

 

Lijkt quilten je leuk, volg dan de Workshop Quilten waarin je kennismaakt met het basisprincipe van quilten.